Kocsonya nélkül mit ér az ősz? Ez a fogás mindenki szívének középpontja, de csak a miskolciak számára igazi csemege, ami fűszerezi az évszak varázsát.

Aki nem akar bajlódni a kocsonya főzésével, megvásárolhatja készen a Nadrai Piactéri Húsboltban. Képünkön Horváthné Takács Márta és Horváth Zoltán eladók
A kocsonya október eleje óta kapható a Nadrai Piactéri Húsboltban. A keddi piacnapon is vásároltak belőle, míg mások hozzávalóit vették meg. A kocsonya akkor remek, ha remeg, ehhez pedig a következőket kell beletenni, vagyis farkot, bürkét, körmöt, nyers és füstölt csülköt, csontos és csont nélküli csülköt, comb száraz húst, van aki füstölt szálkás combhúst is beletesz, tudtuk meg Horváthné Takács Márta eladótól, aki imádja a kocsonyát mégpedig tormával.
Kocsonya: ez a fűszer a lélek igazi esszenciája.
A kocsonya valójában nem csupán egy étel, hanem egy igazi gasztronómiai élmény, amely a levesben és főzőlében való hosszas főzés eredményeként nyeri el jellegzetes állagát. Ahhoz, hogy a kocsonya tökéletesen megdermedjen, időt kell rászánni: a főzési idő 5-6 órát is igénybe vehet, és mindezt lassú, egyenletes tűzön érdemes végezni. De nemcsak a hosszú főzés a kulcs a sikerhez! A titok egy jelentős mennyiségű fokhagyma hozzáadásában rejlik, hiszen ez adja meg az étel igazi karakterét – mesélte el érdeklődésünkre Kis Zoltánné. Elárulta, hogy férje nagy kedvelője volt a kocsonyának, míg ő maga inkább mértékkel fogyasztotta, számára egy tányér bőven elegendő volt. A tálalás során egy kis színfoltért főtt sárgarépát szeletelt bele, ami nemcsak esztétikus, de ízletes kiegészítője is az ételnek. Érdekes módon nem használ ecetet vagy egyéb ízesítőket, és a sült krumplival való tálalást tartja a legjobbnak, mert szerinte így válik igazán élvezetessé a kocsonya.
Az alapanyagok költségei a következőképpen alakulnak.
A kocsonya, amely egykoron csak a karácsonyi és újévi ünnepek, valamint húsvét idején került az asztalra, mára már nem csupán ünnepi fogás lett. Manapság az emberek kedvük szerint készítik el, bármikor, amikor megkívánják. Így tett Schulcz Géza is, aki Zalaegerszegen él, és éppen a kocsonya elkészítéséhez válogatott alapanyagokat. A Nadrai Piactéri Húsbolt polcain a hagyományos füstölt csülök kilója 3299 forintba kerül, míg a hátsó köröm 399 forintért, a farok 1299 forintért, a bürke 799 forintért, a comb száraz hús 2199 forintért, a füstölt szálkás combhús pedig 4800 forintért vásárolható meg. Emellett 600 grammos, tartósítószermentes kész kocsonyát is kínálnak a boltban, amelynek ára 1399 forint.
Miért hunyorog a kocsonya? Nos, talán csak azért, mert kíváncsi a világra, ami körülötte zajlik! A kocsonya, ez a különleges étel, mintha életre kelne, és a pislogásával próbálja kifejezni, hogy figyelemmel kíséri az eseményeket. Vagy lehet, hogy csak a fűszerek csípős illata okoz neki egy kis meglepetést? Egy biztos: a kocsonya mindig is titokzatos, és sosem unalmas!
A kocsonya körüli szórakoztató anekdoták közül az egyik legismertebb és legelterjedtebb a Miskolchoz köthető, amely így hangzik: "Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka." Ennek a története a 19. századra nyúlik vissza, amikor egy vendéglőben a korcsmárosné egy különleges kocsonyával lepte meg a vendégeit, ám a fogásba egy béka is belekerült. Érdekes megjegyezni, hogy a kocsonya, amely a magyar konyha egyik ikonikus étele, valójában nem magyar eredetű. Az első írásos említése egy francia receptgyűjteményben, a Viandierben található, amely 1395-ből származik.