**Petúnia Magról: Minden, Amit a Vetésről és Gondozásról Tudni Érdemes** A petúnia a kertek egyik legkedveltebb virágja, színes és illatos virágzataival igazi díszítőtársként szolgál. Ha szeretnéd saját magad nevelni ezeket a csodás növényeket, íme minde


A petúnia az egyik legnépszerűbb egynyári virág, amely tavasztól egészen az első fagyokig káprázatosan díszíti a kerteket, erkélyeket és ablakládákat. Bár kertészetekben készen is vásárolhatunk palántákat, a saját nevelésű petúniák sokkal különlegesebbek lehetnek, illetve a kert nagyobb részét is díszíthetjük vele. A magvetés azonban kihívásokkal járhat, hiszen a petúnia apró magjai és érzékeny palántái odafigyelést igényelnek. Lássuk, mire kell figyelni a sikeres nevelés érdekében!

A petúnia hosszú növekedési idejű növény, ezért a magokat viszonylag korán el kell vetni, hogy időben megerősödjenek a kiültetés előtt. Magyarországon a vetés ideális időszaka február vége - március eleje beltéri előneveléshez.

A palánták kiültetése a szabadba május közepén, a fagyveszély elhárulásával válik lehetővé.

Válasszunk olyan vetőmagot, amelyet megbízható forrásból szerezhetünk be, és amelynek minősége garantált.

A petúnia magvak számára ideális környezetet biztosít a laza, tápanyagdús és kiváló vízáteresztő képességű talaj. A legkiválóbb megoldás egy sterilizált palántaföld vagy tőzeg alapú földkeverék, amely hatékonyan védi a növényeket a gombás megbetegedésektől.

A petúnia magjai igazán pici méretűek, így nincs szükség arra, hogy földdel befedjük őket; elegendő, ha óvatosan a talaj felszínére szórjuk. A magok egyenletes elosztása érdekében érdemes lehet homokkal összekeverni őket, így könnyebben szétszórhatók.

Használjunk permetezőt, hogy finoman nedvesítsük meg a talajt.

A csírázási folyamat során a 20-25°C-os hőmérséklet és a megfelelő fényviszonyok kulcsszerepet játszanak. Fontos, hogy a magas páratartalmat fenntartsuk, ezért a tálcát érdemes fóliával letakarni. Ugyanakkor ne felejtsük el naponta szellőztetni, hogy megelőzzük a penészesedés kialakulását.

A magok csírázási folyamata általában 10-14 napot vesz igénybe.

Amikor a palánták elérik a 2-3 lombleveles állapotot, külön ültethetjük őket tápanyagban gazdag palántaföldbe. Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gyökereket ne sértsük meg.

A petúnia palánták számára elengedhetetlen a bőséges fényellátás. Amennyiben a természetes fény nem elegendő, érdemes LED növénynevelő lámpát használni a hiány pótlására. A hőmérsékletet fokozatosan, 15-18°C-ra kell csökkenteni, hogy a palánták erősebbek és ellenállóbbak legyenek a szabadföldi körülményekhez való alkalmazkodásban.

A palánták földjét mindig enyhén nedvesen kell tartani, de kerüljük a túlöntözést, mert a petúnia érzékeny a gyökérrothadásra. Hetente egyszer tápoldatozzuk (nitrogénben gazdag oldattal a növekedési szakaszban, majd virágzáskor foszfor- és káliumdús tápoldattal).

A szabadba ültetés előtt fontos, hogy fokozatosan hozzászoktassuk a palántákat a külső környezethez. Kezdjük azzal, hogy naponta néhány órára kint hagyjuk őket egy védett helyen, így idővel alkalmazkodni tudnak a szabadban uralkodó viszonyokhoz.

A kiültetés legoptimálisabb időpontja május közepe, amikor a fagyveszély már elhárult.

A petúnia a napfény és a meleg környezet igazi kedvelője, így érdemes olyan napos helyet választanunk számára, ahol pompásan fejlődhet és virágzásra bírhatjuk.

Rendszeres visszacsípés - A petúnia hosszabb szárakat hajt, ha nem metszük. Az elágazódás és a dús virágzás érdekében időnként csípjük vissza a hajtásvégeket.

Virágzó szépség megőrzése - A már elhervadt virágok eltávolítása folyamatosan ajánlott, hiszen ezzel serkenthetjük a növény újabb virágzási ciklusait.

A petúnia igazi vízimádó, de vigyázzunk, mert a pangó víz számára kifejezetten ártalmas! Ideális, ha reggelente megöntözzük, és ha a hőség különösen elviselhetetlenné válik, este is kényeztethetjük egy kis vízzel. Így biztosíthatjuk, hogy mindig üde és virágzó maradjon!

Tápanyag-utánpótlás - A petúnia különösen tápanyagigényes növény, ezért ajánlott minden héten egy alkalommal virágzó növények számára kifejlesztett tápoldattal kényeztetni.

Related posts