Karácsonyi bevásárlás: Tippek az ételek frissességének megőrzésére A karácsony varázslatos időszaka nemcsak a családi összejövetelekről és az ünnepi hangulatról szól, hanem a finom ételek és italok beszerzéséről is. Az ünnepi asztal megterítéséhez szüksé


Az ünnepek közeledtével érdemes alaposan felkészülni a bevásárlásra, hiszen mi lehetne frusztrálóbb annál, mint amikor a karácsonyi vacsora közepén derül ki, hogy hiányzik néhány alapvető hozzávaló? A karácsonyi vásárlást érdemes több lépésben lebonyolítani: a lényeg, hogy gondosan tároljuk az összes beszerzett finomságot az ünnepi készülődés során.

A karácsonyi bevásárlás sikerének titka a gondos tervezés. Elengedhetetlen, hogy legyen egy jól megkomponált listánk, amely tartalmazza az összes szükséges tételt. Emellett fontos, hogy már a vásárlás során figyeljünk arra is, hogy az ételek frissességét megőrizzük a hazaúton. Ezzel nemcsak az ünnepi asztal ízeit garantáljuk, hanem a stresszmentes készülődést is elősegítjük.

Fagyasztva, hűtőszekrényben vagy frissen tartó tárolóedényben... Minden élelmiszer sajátos tárolási igényekkel bír. Ha ezeket a szabályokat követed, elkerülheted, hogy bármit is kidobj a karácsonyi vásárlás után.

Amennyiben lehetséges, érdemes beszerezni egy hőtárolós táskát a hal szállításához, és ne felejtsük el kérni a halkereskedőtől egy zacskó friss jeget is. Ezt helyezzük a hal mellé, hogy a hazaút során megfelelő hőmérsékleten tudjuk tartani az árut.

Tálcára helyezve vagy ügyesen elhelyezve egy dobozban.

Miután alaposan megmostuk a megvásárolt zsigerelt egész halat, érdemes leöblíteni és szárazra törölni. Ezután helyezzük tálcára, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Alternatív megoldásként jól záródó dobozban is tárolhatjuk, így megakadályozzuk, hogy a hal szaga átterjedjen más élelmiszerekre. Fontos, hogy a hűtőszekrény olyan részébe helyezzük, ahol nem fenyegeti a fagyás veszélye.

Fektessük jégágyra

Fontos megjegyezni, hogy a zsigerezetlen, egész hal sokkal gyorsabban romlik, mint azt gondolnánk. Amint a tepsibe helyeztük, érdemes köré zúzott jeget vagy jégkockákat szórni. Ezután takarjuk le, és helyezzük a hűtőszekrénybe. A hal tárolási ideje a hűtőben maximum 48 óra, de a legjobb, ha még aznap felhasználjuk, hogy biztosak lehessünk a frissességében.

Mindig legyen alatta

Felhasználás előtt minden nap alaposan öblítsük le hideg folyó víz alatt, távolítsuk el róla a jeget, és ne felejtsük el elmosni a tepsit. Ezután helyezzük vissza a halat, töltsük meg újra friss jéggel, és helyezzük a hűtőbe.

Fagyasztva hosszabb ideig megőrzi frissességét.

Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük mélyhűtőbe. Miután megtisztított, szárazra töröltük, szorosan tekerjük körbe folpack fóliával, majd tekerjük be alufóliába. Ezek után mehet a fagyasztóba. A felhasználás előtti estén vegyük ki a mélyhűtőből, és hűtőben engedjük kiolvadni.

A hámozatlan dió, mogyoró és mandula tárolásához ajánlott, hogy hűvös, száraz helyen, jól szellőzően helyezzük el őket, akár vászonzsákban is. Ne felejtsük el időnként átpörgetni a magvakat, hogy elkerüljük a penészedést. A legjobb, ha mielőbb megtisztítjuk őket, majd légmentesen zárható tárolóban elhelyezzük a hűtőszekrényben. Ha darálni szeretnénk, az elkészített magvakat önállóan, vagy cukorral keverve adagonként is lefagyaszthatjuk. Ne mulasszuk el felírni, hogy melyik csomagban hány deka található!

Related posts