Egy innovatív matematikai modell született, amely a söröspoharak ideális formáját hivatott megteremteni, garantálva, hogy az ital hosszabb ideig megőrzi frissességét és hűvösségét.


A pohár formája nem csupán a hűtés hatékonyságát javítja, hanem a sör ízmolekuláinak kibontakozását is elősegíti.

A kortárs tudomány egyik, sajnos gyakran elfeledett aspektusa a sör hűtésének kérdése, miután azt már pohárba öntöttük. Most azonban egy kutató egy innovatív megoldással állt elő. Kifejlesztett egy matematikai modellt, amely segít meghatározni a söröspohár ideális formáját, hogy a sör optimális hőmérsékletét a lehető leghosszabb ideig megőrizhesse.

A sörkedvelők számára világszerte jól ismert kihívás, hogy a sör a pohárba öntés után gyorsan melegedni kezd. Ennek következtében kiemelten fontos, hogy törekedjünk a sör hőmérsékletének megőrzésére, hogy az italunk hosszabb ideig frissen és hűvösen tarthassuk - olvasható a Discover magazinban.

A sörivók általában polisztirolhab-hüvelyekkel, hőszigetelő bögrékkel és fogantyúk hozzáadásával oldják meg ezt a problémát, mert így csökkenthetik a pohár kézzel való érintkezését és a hőátadást, tudományosan mondva a sör entrópiájának növekedését. Claudio Pellegrini, a brazíliai Sao Joao del-Rei Szövetségi Egyetem kutatója azonban más megközelítést választott: újratervezte a poharat anélkül, hogy hőszigetelő rétegeket adott volna hozzá. Az erről szóló tanulmányát nemrégiben tette elérhetővé az Arxiv.org preprint oldalon.

A legfőbb kihívás abban rejlik, hogy olyan formát találjunk, amely csökkenti a hőátadást, miközben megőrzi a mindennapi használatra való praktikusságot. A probléma egyik kulcseleme tehát a hőátadás sebességének megértése egy adott pohár geometriájában. Pellegrini feladata azonban jóval bonyolultabb volt: olyan geometriát kellett kialakítania, amely a hőátadási sebességet minimálisra csökkenti. Másként fogalmazva, ez egy inverz optimalizálási kihívás.

Először a pohár formáját egy sima görbeként definiáljuk, amelyet egy függőleges tengely körül forgatunk. Ennek eredményeként létrejön egy olyan "forgási test", amely rendelkezik egy meghatározott alap sugárral, magassággal, valamint az alap és a felső nyílás arányával. A modell során feltételezzük, hogy az alap jól szigetelt, a benne lévő folyadék hőmérséklete és összetétele pedig minden pontban egységes. Emellett a pohár hőellenállása elhanyagolható, így a hőátadás szempontjából a legfontosabb tényező a pohár formája és geometriai jellemzői lesznek.

E megközelítés alapján Pellegrini - talán nem meglepő módon - arra a következtetésre jutott, hogy az ideális söröspohárnak keskeny alapja van, amely a teteje felé fokozatosan szélesedik. Ez a forma lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kényelmesen élvezhesse az italát. Véleménye szerint a legtöbb hagyományos söröspohár már magán hordozza ezeket a jellemzőket. Például a brazil tulipán, az imperial pint és a búzasör poharai mind olyan formában készültek, amelyek széles szájjal és keskenyebb alappal rendelkeznek.

Pellegrini megközelítése ugyanakkor nem mentes bizonyos korlátoktól. Az optimalizáló algoritmus kizárólag a talp sugara, a pohár magassága, valamint az aljzat és a száj sugara közötti arányok előre meghatározott értékeire épít. Azonban nem képes azonosítani ezen értékek legoptimális elrendezését. Így a megoldás egy viszonylag kis eltérésekkel rendelkező formacsalád kialakulásához vezet.

Természetesen számos tényező befolyásolja a söröspohár formáját. Például a pohár tetejének mérete és formája kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy mennyi hab keletkezik, amikor a sört öntjük. A hab nem csupán esztétikai elem, hanem fontos funkciót is ellát, mivel megőrzi az ízmolekulákat, így formálva a sörivás élményét. Különösen a belga sörök esetében figyelhető meg, hogy specifikus, különleges formájú poharakban szolgálják fel őket, amelyek egyedi és felejthetetlen ízélményt kínálnak.

Pellegrini sajnálja, hogy Brazíliában a legolcsóbb, ezért a legszélesebb körben használt pohár a Nadir Figueiredo. Ebbe csak 190 milliliter fér, azaz, alig több, mint pár korty. "A legprimitívebb módon tartja hidegen a sört: az alacsony űrtartalma miatt a sör olyan gyorsan elfogy, hogy nincs ideje felmelegedni" - panaszkodott. Csak remélni lehet, hogy ez a pohár nem terjed el más országokban, például nálunk.

Related posts