Fantasztikusan nosztalgikus élmény volt a "fapados" szaloncukor - most pedig újra életre keltik a klasszikus csoki nélküli finomságot!


Botrányos esemény zajlik a TV2-n! A nézők felháborodva fejezik ki véleményüket, miután ma csupán egy epizódot kaptak a Házasság első látásra című műsorból.

Annyira beleszerettünk ebbe a "fapados" ínycsiklandóságba, hogy januárra alig maradt belőle. De talán így is volt ez a legjobb, hiszen mindenki tisztában volt vele, hogy néhány hét elteltével megkeményedik, mivel a csokiborítás híján a nedvesség hamar elpárolog belőle.

E tulajdonságát már a néhány éve újragyártott konzum dobozán is észlelhetjük. Csomagolása éppen olyan letisztult, mint amit 50-60 évvel ezelőtt megszokhattunk. A nosztalgia iránti általános vonzalom inspirálta Rimóczi László cukrászt, hogy műhelyében felélessze ezt a kultikus karácsonyi édességet, amely sokak számára nosztalgikus emlékeket idéz, még ha az íze nem is mindenki kedvence.

Egy tapasztalt cukrász, akinek már sok évtizede a mestersége, mesélte el a szaloncukor titkos receptjét. Az alapja gyakorlatilag megegyezik a mignonokat borító cukor fondanttal. Cukrot, keményítőt és néhány titkos adalékot kell alaposan összefőzni. Az ízek és színek varázslatáért aroma és színezék is kerül a keverékbe, így biztosítva a sokféle ízélményt – árulta el a cukrász, aki két emberöltőnyi tudás birtokában osztotta meg ezt a kincset érő titkot.

Sőt, már a két világháború előtti időszakban is ezen különleges receptúra szerint készült az ünnepi ezüstpapírba burkolt szaloncukor, amely a karácsonyfák díszítésének elengedhetetlen részévé vált.

Az államosított édesipar 1948 óta jelentős mennyiségben állította elő különféle finomságait, köztük a csokoládémasszába mártott desszert szaloncukrot, amely ízében még sokban hasonlított az eredeti verzióra. Azonban ezúttal a termék nem száradt ki, ami már önmagában is előrelépés volt. 1976-tól kezdve viszont a zselés változat forradalmasította az egész iparágat, új dimenziókat nyitva meg az édességek világában.

Tóth Eszter Zsófia, a korszakot kutató történész tanulmányai alapján a Magyar Édesipari Vállalat 1977-ben 4540 tonna, míg 1979-ben 3300 tonna szaloncukrot állított elő. Ebből a mennyiségből egyharmad része konzum, egyharmad része mártott zselés, a fennmaradó egyharmad pedig desszert típusú volt. Érdekes, hogy 1977-ben a zselés szaloncukor ára kilónként 58 forint volt, ám 1978 november végén egy váratlan helyzet következtében mindössze két nap alatt eltűnt a boltok polcairól, és két hétig nem is lehetett hozzájutni. December közepére azonban ismét felhalmozódtak a készletek, csak hogy 1980 karácsonyán már teljesen hiánycikké vált.

1983-ban a vásárlók 88 százaléka már a zselés szaloncukrot kereste. Ma is ez a legnépszerűbb fajta, hiába találnak ki évről évre újabb és újabb ínyencségeket a csokoládégyárak.

Related posts