A ketchup tárolásával kapcsolatban sokan kérdezik, hogy hűtőben érdemes-e tartani ezt az ízletes szószt. A válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen a ketchup tartósítószerekkel készül, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten is viszonylag jól e

Melyik élelmiszert érdemes a hűtőben tartani, és melyiket nem?
Gyakran előfordul, hogy egy háztartásban heves viták alakulnak ki arról, hogy mi kerüljön be a hűtőszekrénybe, és mi az, amit jobb, ha kint hagyunk. Még akkor is, ha a címkén világosan áll: "felbontás után hűtőszekrényben tárolandó".
A New York Times Cooking utánajárt jó pár élelmiszernél, mit célszerű hűtőben tartani, és melyeknél felesleges. Ugyanis a címke felhívása sokszor inkább szól a minőségről, mint egészségügyi kockázatoktól - mondta a lapnak Abby Snyder, a Cornell Egyetem mikrobiális élelmiszerbiztonsággal foglalkozó docense.
Az öntetekben előfordulhat, hogy a különböző hozzávalók elválasztódnak egymástól, a szószok színe megfakulhat, és a pikáns ízek is tompulhatnak. Sőt, bizonyos esetekben a romlást okozó mikrobák elszaporodásának is teret adhatnak. Mindazonáltal ezek az ételek még mindig fogyaszthatók. A hűtőszekrényben ezek a folyamatok lelassulnak vagy akár meg is állhatnak. Emellett, ha az élelmiszer víztartalma alacsony, ami hátráltatja a baktériumok növekedését, vagy ha a só, a cukor, az aktív probiotikus kultúrák és a tartósítószerek aránya magas, akkor ezek a tényezők is jelentősen hozzájárulhatnak a romlási folyamatok mérsékléséhez.
Egy hasznos irányelv: ha a bolt hűtőszekrényében vásároltad, akkor otthon is a hűtőben kell tárolnod!
- mondta Carla Schwan, a Georgiai Egyetem Nemzeti Élelmiszer-tartósítási Központjának igazgatója a lapnak. Illetve a kamrában is tarthatóknál egy kiegészítést még érdemes fejben tartani: ha sokat használjuk, maradhatnak a pulton vagy a polcokon - lehetőleg szobahőmérsékleten és sötét helyen, jól lezárva -, ha ritkábban, akkor inkább rakjuk hűtőbe.
A Times szakértői csapata alaposan átvizsgált egy sor élelmiszert, hogy kiderítse, hol a legideálisabb tárolni őket. Íme néhány érdekes megállapítás, amelyeket kiemelünk:
Más példákat és a szakértők hosszabb magyarázatait, indoklását a Times cikkében olvashat.