Ha ezt a táplálkozási szokást követed, az utalhat ADHD-ra.


Ha gyakran rendelsz ételt, elfelejtesz enni, vagy hetekig ugyanazt a fogást eszed, nem biztos, hogy a lustaság jele, lehetséges, hogy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar húzódik meg a háttérben.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, közismert nevén ADHD, jelentős hatással van a mindennapi élet számos aspektusára, beleértve a döntéshozatalt és az érzelmek kezelését is. Érdekes módon, ez a rendellenesség az étkezési szokásokra is kihatással lehet. Számos jellegzetes tünet, amelyek elsőre talán lustaságnak vagy nemtörődömségnek tűnnek, valójában arra engednek következtetni, hogy az illető ADHD-val küzd.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) három fő tényezője járul hozzá a nassolásra való hajlamhoz. Először is, a végrehajtó funkciók működésének zavara megnehezíti az impulzusok kontrollálását. Másodszor, az öröm, jutalmazás és motiváció szempontjából kulcsszerepet játszó dopamin hormon alacsony szintje miatt a mindennapi tevékenységek élvezete csökkenhet. Végül pedig a gyengébb interoceptív tudatosság következtében az érintettek nehezebben érzékelik testük belső jelzéseit, ami hozzájárulhat a túlzott nassoláshoz.

A végrehajtó funkciók miatt az étkezések megtervezése eleve problémát jelent, sok ADHD-s ember pedig csak akkor veszi észre, hogy éhes, amikor már kimerült. Ilyen helyzetben nagyobb valószínűséggel nyúlnak a cukros, szénhidrátban gazdag nassolnivalókhoz, mert ezek gyors energiát és átmeneti dopaminlöketet adnak. Ezért nagyon fontos a következetes étkezési rutin kialakítása, az agyat pedig pedig más módszerekkel, például rövid mozgás beiktatásával vagy feladatváltással stimulálni.

Az ételkészítés igazi művészet, amely számos különböző lépést igényel: a gondos tervezéstől kezdve a bevásárláson át a konyhai tevékenységekig mind-mind fontos szerepet játszik. Emellett a napi rutinunkkal is összhangba kell hoznunk ezeket a folyamatokat, hogy a végeredmény ne csupán ízletes, hanem a mindennapokba is könnyen beilleszthető legyen.

A gyakori készétel fogyasztása és az éttermekből történő rendelés sok ADHD-val élő ember számára kényelmes megoldást jelent a mindennapi kihívások kezelésére. Ezek a lehetőségek gyorsan elérhetők, így segíthetnek az időbeosztás és a figyelemzavar miatti nehézségek leküzdésében.

Ezt úgy lehet visszaszorítani, ha az illető először tisztázza magában, mi a célja: például pénz akar spórolni, egészségesebben élni, esetleg a főzőtudását fejlesztené, így motiválóbb a változtatás.

Sok figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő ember nem érzi pontosan, ha éhes, és mikor lakott jól. Ez oda vezethet, hogy könnyen kihagynak étkezéseket, később pedig túlevéssel küzdenek, szinte rosszullétig folytatják az étkezést.

A kulcs a tartós eredményekhez nem a drasztikus diétákban, hanem a rendszeres és fenntartható szokások kialakításában rejlik. Ezt segíthetik például telefonos emlékeztetők vagy időzítő beállításai, amelyek emlékeztetik az embereket arra, hogy mikor érdemes étkezni. Emellett hasznos lehet, ha vizuális jeleket - mint például figyelmeztető cetliket vagy akár a napi étkezésekhez kapcsolódó konkrét ételeket - helyeznek el a mindennapi rutinjukhoz illeszkedő helyeken. Így folyamatosan emlékeztethetik magukat az egészséges szokásokra, és könnyebben beépíthetik ezeket a napjaikba.

Sok ADHD-val élő ember szívvel-lélekkel készül a főzésre, és gyakran beszerzik a szükséges hozzávalókat is. Azonban amikor elérkezik az étkezés elkészítésének ideje, könnyen elveszíthetik az inspirációjukat. Ez gyakran összefügg azzal a mély vággyal, hogy szabadon választhassanak, és ne korlátozzák őket egyetlen lehetőségre. Számukra a választás szabadsága rendkívül fontos, és ha ez hiányzik, a lelkesedésük is elszállhat.

Az étkezés világában mindez azt jelenti, hogy sokan kényelmetlenül érzik magukat, ha egy előre kiválasztott ételt kell elkészíteniük és elfogyasztaniuk. Ez még akkor is igaz, ha az étel korábban a saját választásuk volt. Sokkal inkább a pillanatnyi hangulatukra figyelnek, ami miatt gyakran előfordul, hogy a friss alapanyagok, mint például a zöldségek, a kamrában elhanyagolódnak és elfonnyadnak.

A helyzet javítása érdekében tanácsos kevesebb friss alapanyagot vásárolni - de gyakrabban -, esetleg több fagyasztott terméket betárazni, amelyek a konzervek mellett "vészhelyzeti" megoldást jelentenek, és könnyen összerakható egy gyors vacsora.

Az új ételek kitalálása, megtervezése és elkészítése komoly kihívást jelenthet azok számára, akik az ADHD-val élnek és a végrehajtó funkciók zavarai miatt nehezen boldogulnak a mindennapi feladatokkal.

Bár a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő egyének étrendjében gyakran megjelennek bizonyos ételek, aggasztó lehet, ha a választék egyre szűkebb lesz, vagy ha egész ételcsoportok kezdenek eltűnni.

A változatosság visszahozatala apró lépésekben történhet, és fontos, hogy senkire ne erőltessünk olyan ételeket, amelyeket nem szeret. Kezdetben érdemes új elkészítési technikákat és egy-egy új hozzávalót kipróbálni, majd fokozatosan szélesíteni a választékot. Emellett lényeges, hogy az étkezési döntések ne a diétázásról vagy a testkép miatti szorongásokról szóljanak – ha megszűnik a külső nyomás, az étrend természetesen gazdagabbá válik.

Related posts