Ha naponta egy joghurtot fogyasztasz, számos jótékony változás indul el a szervezetedben. Először is, a joghurt probiotikumokat tartalmaz, amelyek segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, elősegítve az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Emelle
Ha tudatosan választasz, és napi szinten beépíted az étrendedbe a joghurtot, számos jótékony hatást tapasztalhatsz. Ismerd meg, miért vágyik minden sejted a joghurtra!
A joghurt nem csupán ízletes csemege, hanem tápanyagokban is bővelkedik, ráadásul rengeteg módon élvezheted. Érdemes közelebbi kapcsolatba lépned vele, ha eddig még nem tetted!
Ahhoz, hogy a joghurtban rejlő potenciált maximálisan kihasználhasd, fontos, hogy tudatosan válassz. Ne csak a bolt hűtőjéből kapd fel az első dobozt, ami a kezed ügyébe kerül. Talán nem fog tetszeni, de érdemes prioritást adni a natúr joghurtoknak, mivel az ízesített változatok gyakran tele vannak hozzáadott cukrokkal és mesterséges anyagokkal. A natúr joghurt nemcsak egészségesebb, hanem sokkal sokoldalúbban felhasználható is a konyhában!
Akkor sem kell lemondanod a rendszeres joghurtfogyasztásról, ha meggyűlik a bajod a laktózzal: ma már kaphatók laktózmentes joghurtok, növényi tejből készült joghurtok, sőt a görög joghurt is jó válsztás lehet, abban ugyanis jóval kevesebb laktóz található és könnyebben is emészthető.
Az utóbbi időben egyre többen ajánlják, hogy a klasszikus joghurtnál jóval sűrűbb, már-már krémsajtra emlékeztető állagú görög joghurtot részesítsd előnyben, nem alaptalanul. Fontos tudnod azonban, hogy a sima joghurt is rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, így nem kell minden áron háttérbe szorítanod!
Az egyik legfőbb ok, ami miatt felkapottá vált a görög joghurt, az a magasabb, bizonyos esetekben akár kétszeres fehérjetartalom, ami fontos szempont azoknak, akik odafigyelnek a vonalaikra. Mivel 40 éves kor körül mindenki szervezetének megnő a fehérjeigénye, ezzel az egyszerű, de nagyszerű élelmiszerrel sokat lehet tenni a szükséglet kielégítéséért.
Tudni kell azonban, hogy a görög joghurt nemcsak fehérjéből tartalmaz többet, hanem sokszor zsírosabb is - ennek köszönheti semmihez sem fogható, krémes állagát. Ha erre is ügyelsz az étrended összeállítása során, akkor inkább a csökkentett zsírtartalmú görög joghurtot válaszd, kapható ilyen is.
Ami közös a klasszikus és a görög joghurtban, hogy mindkettő bővelkedik probiotikumokban, illetve hogy a gyümölccsel készült változatok cukortartalma magasabb. Amennyiben úgy érzed, képtelen lennél minden áldott nap elfogyasztani egy natúr (görög) joghurtot, adj hozzá te friss gyümölcsöt, így az ízesített változatokat meghagyhatod a kevésbé tudatosan étkezőknek!


