Felfedte: ezt a különleges diétás programot alkalmazza Jennifer Aniston.
Mindig is csodálattal szemlélted a Jóbarátok sorozat sztárjának figyelemre méltó alakját? A kiváló genetikai örökség mellett a színésznő tudatosan is odafigyel arra, hogyan őrizze meg fittségét.
Jennifer Aniston hamarosan 56 éves lesz, de azt, ahogyan kinéz, nála sokkal fiatalabbak is megirigyelhetnék. A színésznő köztudottan nagyon sokat foglalkozik azzal, hogy formában tartsa magát: nemcsak az étkezésére figyel oda, de a testmozgás is a mindennapjai része, és a hihetünk neki, akkor azért az élvezetektől sem fosztja meg magát.
A 80/20 szabály egy praktikus megközelítést jelent az egészséges táplálkozásban, amely szerint a táplálkozásunk 80%-át tápanyagokban gazdag ételek alkotják, míg a maradék 20%-ban helyet kap a rugalmasság. Ez a színésznő esetében azt jelenti, hogy főként fehérjében gazdag ételeket és ízletes salátákat fogyaszt, miközben bőségesen hidratálja magát vízzel. Emellett tudatosan kerüli a felesleges sót és a nehéz salátaönteteket, helyettük inkább az ecetet választja, hogy különleges ízeket varázsoljon az ételeibe. "Ezek a megoldások igazán izgalmas ízélményeket nyújtanak, ahol nem csupán sóval, vajjal vagy olívaolajjal próbálod meg ízesíteni az ételt" - osztotta meg a színésznő.
És hogy mi van a maradék 20%-kal? Aniston ott sokkal engedékenyebb magával szemben. Ebbe belefér a sajtburger, a sültkrumpli, a mexikói konyha, vagy akár tészta és pizza is. "Minden olyan dolog, ami sós" - nyilatkozta.
A színésznő emellett heti rendszerességgel, legalább három-négy alkalommal edz, hiszen az étkezés önmagában nem elegendő, ha nem párosul aktív mozgással.
Nem ő az egyedüli híresség, aki ezt a megközelítést választotta. Tom Brady, a legendás NFL-játékos, szintén alkalmaz egy sajátos 80/20-as elvet: étkezéseinek 80%-át növényi alapú ételekkel tölti meg, míg a fennmaradó 20%-ban sovány fehérjék kapnak helyet.
Nichola Ludlam-Raine dietetikus korábban azt mondta a Business Insidernek, hogy a 80/20-as szabály megkönnyítheti az egészséges táplálkozáshoz való ragaszkodást, mivel a túlzottan korlátozó étkezés könnyen rögeszméhez vagy falásrohamokhoz vezet. Hozzátette, hogy egyetlen étel sem "jó" vagy "rossz", és az egészséges táplálkozás olyan tényezőket is magában foglal, mint az adagok mérete és bizonyos ételek elfogyasztásának gyakorisága.